Depresja po 50tym roku życia 04.04.2013

Depresyjne stany mogą dosięgnąć każdego, a każdy okres w życiu rządzi się własnymi prawami i stawia przed człowiekiem inne wymagania i przeszkody.

Dnia 04.04.2013 w Internacie ZSE w Tczewie odbył się wykład, który poprowadziła pani psycholog Edyta Grzonka. Specjalistka w zakresie diagnozy i terapii osób z zaburzeniami psychicznymi opowiadała o zmianach, jakie zachodzą w organizmach kobiet w wieku 50+ oraz jak wpływa to na ich poczucie własnej wartości i samopoczucie. Uczestniczki wykładu mogły się dowiedzieć, jakie są objawy depresji oraz jakie są jej najczęstsze przyczyny u osób w tym, a nie innym wieku. Pani psycholog opowiadała o tym, w jaki sposób traktowani są pracujący starsi ludzie, jakim zmianom ulegają związki partnerskie po wielu wspólnych latach i osiągnięciu sędziwego wieku. Poruszony został także temat dorastających dzieci, które niejednokrotnie potrafią uczynić przykrość starszym pokoleniom. Pani psycholog poruszyła także temat samotności i ukazała słuchaczkom, że życie nie przypomina popularnych seriali, które niemalże każdy z nas ogląda z zapartym tchem. Puentą spotkania było uświadomienie paniom, że w wieku 50+ nie należy poddawać się depresji, a raczej wykorzystać ten czas, by zrobić coś dla siebie.

Pod koniec, mimo, iż zdawałoby się, że temat był nieco przygnębiający ku wielkiemu zaskoczeniu pani Edyty – panie z Klubu Kobiet Aktywnych nie straciły pogody ducha, a refleksje przeprowadzały w wesołej atmosferze, kontynuując program, w którym uczestniczą – śpiewając i tańcząc w ramach zajęć ruchowych.

Można by rzec, że wszystkie rady, których udzieliła pani psycholog – członkinie Klubu Kobiet Aktywnych już od dawna wprowadzają w życie uczestnicząc w programie profilaktyki zdrowotnej współfinansowanym przez Gminę Miasta Tczew.

Pani Prezes Fundacji dla Tczewa Wiesława Quella pięknie ukazała w swojej przemowie końcowej jak istotną rolę odgrywa Klub Kobiet Aktywnych w zwalczaniu depresji wśród pań 50+. Sama pani psycholog zachwycona pozytywną energią, którą podzieliły się z nią panie zapowiedziała, że przyjedzie jeszcze nieraz, by poprowadzić inny wykład, bądź po prostu odwiedzić panie.

4. spotkanie z psychologiem

4. pani Grzonka