Zbliża się V Jubileuszowy Zjazd Akordeonistów. Międzynarodowy Konkurs Akordeonowy już w październiku.

Bałtycka Orkiestra Akordeonowa Tremolo. Koncert Galowy 12 październik 2013r.

Bałtycka Orkiestra Akordeonowa Tremolo (42 akordeonistów z Litwy, Łotwy, Estonii). Koncert Galowy 12 październik 2013r.

Jesień za pasem, a wraz z jesienią przyjdzie czas na pochmurne dni, kiedy na spacer za chłodno i deszczowo, a na koncert w sam raz! Właśnie wtedy chcemy Państwa zaprosić na sztandarowa imprezę Fundacji dla Tczewa, V Jubileuszowy Zjazd Akordeonistów. Międzynarodowy Konkurs Akordeonowy. Inicjatorem i organizatorem zjazdu jest Prezes Fundacji Wiesława Quella, a współorganizatorem Akademia Muzyczna im. Stanisława Moniuszki w Gdańsku.

W dniach 02-04.10.2014r. organizatorzy wraz z Prezydentem Miasta Tczewa, Starostą Tczewskim oraz Marszałkiem Województwa Pomorskiego zapraszają do Tczewa młodych, utalentowanych akordeonistów z Polski i zagranicy do udziału w kolejnym Międzynarodowym Konkursie Akordeonowym z okazji Zjazdu Akordeonistów.

Jest to jedyne tego rodzaju przedsięwzięcie w Polsce łączące prezentacje koncertowe z konkursem i działaniami edukacyjnymi. Program jest niezwykle bogaty. Podczas trwającego 3 dni zjazdu odbędzie się kilkanaście koncertów dla dzieci i młodzieży oraz dorosłych.

Jak co roku w czwartek 2 października odbędą się przesłuchania oraz warsztaty w ramach Międzynarodowego Konkursu Akordeonowego dla młodych akordeonistów w wieku do 20 lat. ( od 09.00 do 18.00 -Specjalny Ośrodek Szkolno-Wychowawczy im. Jana Pawła II, przy ul. Grunwaldzka 1).

3 października odbędą się koncerty nie tylko w Tczewie ale w całym Powiecie Tczewskim .

Wśród wykonawców m.in. Orkiestra Akordeonowa z Dauwgawpiłs na Łotwie .

4 października w sobotę  o godzinie 17.00 zaprosimy wielbicieli muzyki akordeonowej na Koncert Galowy podczas, którego oglądać będziemy występy laureatów Konkursu Akordeonowego oraz koncert mistrzów akordeonu. (Gimnazjum nr 1, przy ul. Czyżykowska 69).

Uwaga! Po raz pierwszy w Tczewie.

Podczas trwania zjazdu można będzie obejrzeć wystawę prywatnej kolekcji akordeonów znanego kaszubskiego akordeonisty Pawła Nowaka (ponad 150 egzemplarzy, – Fabryka Sztuk przy ul. 30 Stycznia 4).

Od lat Zjazd ma swoje stałe i wdzięczne grono słuchaczy, toteż mamy nadzieję, ze jak co roku sala wypełniona będzie po brzegi.

Bliższe informacje na stronie www.fundacjadlatczewa.pl

Zapraszamy już dziś wszystkich miłośników muzyki akordeonowej.

Opracowała Tatiana Tłomacka.