Wiosna ach to ty 12.03.13

Panie z Klubu Kobiet Aktywnych już powitały wiosnę, a zrobiły to pokazując swoje prace na wystawie, która została zorganizowana przez Miejską Bibliotekę Publiczną w Tczewie oraz Fundację dla Tczewa. Na spotkanie 12. Marca 2013r. otwierające ekspozycje przybyło wiele osób, wszyscy zainteresowani spotkali się w budynku głównym biblioteki przy ul. Jarosława Dąbrowskiego 6.

Otwarcie wystawy nastąpiło o godzinie 17:00. Obecni zachwycali się obrazami, często niedowierzając, jaki talent drzemie w koleżankach, które były autorkami prac. Obrazy, kartki, szale, zdobione pudełka, biżuteria, obrazy malowane na liściach i wiele innych wzbudziły zachwyt wśród przybyłych. Otwarcia dokonała pani Urszula Wierycho – dyrektor Miejskiej Biblioteki Publicznej im. Aleksandra Skulteta w Tczewie. Kolejno wymieniała 21 pań, które włożyły wiele pracy we wszystko, co można było oglądać podczas wystawy. Przybliżyła zebranym sylwetki owych pań, wspominając o ich początkach ze sztuką. Głos zabrała także Prezes Fundacji dla Tczewa pani Wiesława Quella wychwalając koleżanki. Do mikrofonu zaproszona została także pani Zofia Gąsiorowska, pod której nadzorem rozkwitały talenty pań z Klubu Kobiet Aktywnych, to ona czuwała nad ich pracami i pomagała w rozwoju artystycznym koleżanek. Za swoją pomoc przy realizacji projektów artystycznych otrzymała wiele podziękowań i kwiatów, nie zabrakło momentów wzruszenia. Na sam koniec znalazło się jeszcze kilka osób, które chciały pochwalić osiągnięcia wcześniej wspomnianego klubu. Na zakończenie wszyscy obecni mogli skorzystać z poczęstunku – ciastek, owoców, wina, czy kawy. Delektowali się przysmakami rozmawiając o wciąż żywym w ich głowach obrazie wystawy. Dyskusje trwały przez długi czas.

Autorkami prac, są: Baltrukas Maria, Baltrukas Monika, Chodorowska Mirka, Gąsiorowska Zofia, Gołasiewicz Bogusława, Grucza Danuta, Kłos Małgorzata, Kuras Grażyna, Misztal Iwona, Nurnberg Krystyna, Przybyłowska Grażyna, Quella Wiesława, Samulewicz Barbara, Smolińska Nadzieja, Speizer Ewa, Speizer Paulina, Szczybura Krystyna, Szybra Katarzyna, Tarnowska Elżbieta, Troka Ewa, Tukalska Marzena.

Prace zostały stworzone w ramach programów profilaktyki zdrowotnej dla kobiet 50+ współrealizowanych przez Gminę Miejską Tczew oraz Starostwo Powiatowe w Tczewie.

Organizatorami wernisażu były: Bilbioteka Publiczna w Tczewie oraz Fundacja dla Tczewa.

Wystawa „Wiosna, ach to ty” będzie otwarta do 28. Marca 2013 w Miejskiej Bibliotece Publicznej w Tczewie.