Nordic Walking pod czujnym okiem instruktora 09.09.2014 wtorek godz 17.00

Nordic-Walking-gruppa-z-dn.-17.06.14r.

10 czerwca Fundacja dla Tczewa pod przewodnictwem Wiesławy Quella zorganizowała spotkanie dla kobiet na osiedlu Bajkowym z instruktorem Nordic walking panem Karolem Waruszewskim.

Nordic walking to forma rekreacji polegająca na marszach ze specjalnymi kijami.

W porównaniu do zwyczajnego marszu, nordic walking angażuje stosowanie siły do kijków z obu stron, dlatego osoby uprawiające nordic walking w większym zakresie, choć mniej intensywnie, angażują mięśnie ciała. Mięśnie (m.in. klatki piersiowej, tricepsy, bicepsy, ramion i brzucha) są również inaczej stymulowane niż w zwykłym marszu. To prowadzi do większego ich wzmocnienia niż przy zwyczajnym chodzeniu czy joggingu. Szczególnie:

rozwija się siła i wytrzymałość ramion, łatwość wchodzenia na wzgórza, spala się więcej kalorii niż przy normalnym chodzeniu, zwiększa się stabilność przy chodzeniu z kijkami,

redukuje nacisk na piszczele, kolana, biodra i plecy, co daje korzyści dla osób ze słabszymi stawami i nie dość silnymi mięśniami, odciążone są stawy, co jest szczególnie ważne dla osób starszych.

Dobrze jest rozpocząć uprawianie nordic walking pod okiem instruktora, który nauczy prawidłowej techniki marszu i pomoże dobrać odpowiednie kije, dla tego na początek spotkania grupa uczestników została poinstruowana przez instruktora o zasadach i metodach chodzenia w Nordic walking, później była rozgrzewka przed marszem na Rokitki.

Panie otrzymały znaczki klubowicza Nordic walking, i zostały poczęstowane jabłuszkiem przez panią Prezes, po czym grupa wyruszyła do Rokitek na kisiel domowej roboty na zaproszenie p. Danieli Zając. Można jednoznacznie stwierdzić, że Tczew jest otwarty na różne formy aktywnego i zdrowego spędzania wolnego czasu. Panie bardzo ochoczo korzystały z wiedzy instruktora i zadawały mnóstwo pytań panu Waruszewskiemu, który uczestniczył w Maratonie Nordic Walking na raty (42 km) w Gdańsku i był drugi na mecie, a startowało 101 uczestników. Panie, które po raz pierwszy wyszły na marsz z kijkami stwierdziły, że to jest bardzo dobra forma, żeby rozruszać stawy i bardzo chętnie będą kontynuować uprawianie Nordic walking pod czujnym okiem instruktora. Trasę z Os. Bajkowego – Rokitki – Os. Bajkowe (8 km) pokonaliśmy wracając z powrotem na parking przy Lidl o godz.19.30. Zachęcamy do udziału w spotkaniach Nordic walking, w kolejne wtorki o godz. 17.00 przy parkingu LIDL- os. Bajkowe.

Zapraszamy wszystkich chętnych do udziału w programach profilaktyki zdrowotnej realizowanych wspólnie z Gminą Miejską Tczew i  Powiatem  Tczewskim.

W ramach programu proponujemy gimnastykę, zajęcia z art.-terapii plastycznej i muzycznej przy kawie z poczęstunkiem, spotkania z lekarzami, specjalistami, koncerty, oraz wycieczki.

Opracowała

Tatiana Tłomacka