V Zjazd Akordeonistów. Międzynarodowy Konkurs Akordeonowy Tczew 02 – 04.10.2014

W dniach 2-4 października odbył się V Zjazd Akordeonistów. Międzynarodowy Konkurs Akordeonowy w Tczewie w którym wzięło udział prawie 100 gości z Polski (Bytów; Ciechanów; Gdańsk; Grudziądz; Kalisz; Kartuzy, Kluczbork, Łomża) i z zagranicy z takich państw jak: Litwa, Łotwa, Ukraina, Czechy, Białoruś w tym Orkiestra Akordeonowa z Dauwgawpiłs na Łotwie. W Międzynarodowym konkursie uczestniczyło 37 młodych muzyków z których wyłonieni zostali najlepsi z najlepszych.

W I kategorii I miejsceNagrodę Starosty Powiatu Tczewskiego – dwie równorzędne nagrody ex equo otrzymały: Faustas Labanauskas (Kaunas – Litwa) i Paweł Łaniecki (Grudziądz – Polska).

W II kategorii -I miejsce  – Nagrodę Prezydenta Miasta Tczewa otrzymał Paweł Ratajek (Gdańsk – Polska).

W kategorii III Jury przyznało:
I miejsce – Nagrodę Prezesa Banku Spółdzielczego – dla duetu akordeonu z klarnetem w składzie: Paweł Ratajek i Wojciech Przyborowski (Gdańsk – Polska).

Podczas Zjazdu młodzi muzycy wykonali kilkanaście koncertów na terenie Tczewa jak i całego Powiatu Tczewskiego m.in w Pelplinie w Miejskim Ośrodku Kultury, w Morzeszczynie i w Gniewie w Kościele p.w Św. Mikołaja. W Tczewie koncertowali w przedszkolach, szkołach i Hospicjum. Uczestnicy Zjazdu wzięli udział w warsztatach które poprowadziła profesor Elżbieta Rosińska z Akademii Muzycznej im. Stanisława Moniuszki w Gdańsku.

Niezwykle interesujący wieczór rozpoczął się w piątek w wypełnionej po brzegi sali  Restauracji Kameralna (około 130 osób), gdzie rozbrzmiewała piękna muzyka we włoskich klimatach z udziałem znakomitego akordeonisty Pawła Nowaka, kontrabasisty Macieja Sadowskiego, gitarzysty Andrzeja Józefów i gościa z Włoch, śpiewającego gitarzysty Dario Alberti.

Na Zjazd została zaproszona także Orkiestra Akordeonowa z Dauwgawpiłs na Łotwie, składająca się z 17 akordeonów i innych instrumentów. Orkiestra wystąpiła kilkakrotnie, zachwycając swoja grą zebraną publiczność . Największe brawa orkiestra otrzymała na Koncercie Galowym w sobotni wieczór w auli Gimnazjum nr 1 w Tczewie.

Nie zabrakło w tym roku tak zwanych wisienek na torcie. Takowym okazał się Duet Bajanistów Sergieja i Władislawa Miliczenko(ojciec z 8-letnim synem) z Homla na Białorusi.

Podczas Koncertu Galowego wystąpili również laureaci Międzynarodowego Konkursu Akordeonowego oraz Studenci Akademii Muzycznej w Gdansku:  Aleksander Gaik, Piotr Komorowski, Radosław Klajna.

Koncert zwieńczony był występem mistrzów Cezarego Paciorka (akordeon) i Adama Wendta (saksofon) w pięknym, jazzowym opracowaniu standardów muzycznych. Koncert poprowadził znany już tczewskiej publiczności Paweł Nowak.

Zjazdowi towarzyszyła niezwykle ciekawa wystawa w Fabryce Sztuk 101 akordeonów z prywatnego Muzeum Akordeonu Pawła Nowaka, który przywiózł eksponaty do Tczewa na zaproszenie głównego organizatora Wieslawy Quelli.

Projekt dofinansowany był ze środków Gminy Miejskiej Tczew, Powiatu Tczewskiego, oraz Samorządu Województwa Pomorskiego. Zjazd wspierali sponsorzy m.in. Bank Spółdzielczy w Tczewie, TTBS i inni mecenasi. Organizatorem Zjazdu była Fundacja dla Tczewa na czele z pomysłodawcą Prezes Wiesławą Quella przy współpracy z Akademią Muzyczną im. St. Moniuszki w Gdańsku.

Wszystkim, którzy wspierali organizację Zjazdów w latach 2010- 2014 serdecznie dziękuję. – Wiesława Quella.

Powyższy link, prowadzi do miejsca w którym będą wszystkie zdjęcia z tegorocznego zjazdu.