WITAMY W 2015 ROKU!

„Czy to możliwe…”?

Jak często nie zdajemy sobie sprawy, że nami manipulują wszyscy ci, którzy chcą czerpać korzyści z naszej nieświadomości i niedoinformowania.

Wczoraj na sali usłyszałam glosy:

„ ale nas oszukują…” – gorzka, a jednak prawda.

Skoro sami nie chcemy pomóc swojemu organizmowi, to dopóki nie będziemy szukać odpowiedzi na wszystkie pytania, które nas nurtują nikt za nas tego nie zrobi. A wręcz nadal będą próbować otumaniać nas nie prawdziwą informacją na temat diety, odżywiania się i odchudzania. Czytajmy uważnie etykiety produktów które spożywamy, dociekajmy skąd pochodzą, jakie działanie maja na nasz organizm.

O tym i innych ciekawostkach usłyszeliśmy 25 marca w sali konferencyjnej ZSE spotkaniu, na którym poruszono następujące tematy:

Skąd biorą się zaburzenia pracy tarczycy, czy dieta ma na nią wpływ?

• Tajemnice suplementów diety.

• Fast food – czyli jak szybko zrujnować sobie zdrowie.

Zebrała się pełna sala osób, które same chcę kierować swoim świadomym wyborem na półkach w sklepie lub aptece.

Wykład Pani Klaudia Brzywcy dietetyk kliniczny, która poprowadziła spotkanie będzie można nie długo obejrzeć w lokalnej tczewskiej telewizji TeTka.

Po wykładzie odbył się koncert „Ballady rosyjskie” w wykonaniu nowo powstałego na muzycznej scenie Tczewa duetu Iwony Belki i Mariusza Dworakowskiego. To był miło spędzony czas z pożytkiem dla ciała i ducha.

Na kolejne spotkanie, które od kilku lat organizuje Fundacja dla Tczewa na czele z Prezes Wiesławą Quella przy wsparciu Gminy Miejskiej Tczew, która dofinansowuje program profilaktyki zdrowotnej „Wszystko dla zdrowia” zapraszamy już w kwietniu. Oto tematy spotkania:

„Modne diety, czyli FAB-diety ( czym grozi ich stosowanie?),

Bezglutenowe szaleństwo – czyli nie taki gluten straszny,

Z sekretnika dietetyka – część I garść słodkich przepisów”.

oraz media:

TeTka; tcz.pl; Gazeta Tczewska; Kurier Tczewski

również dziękujemy

Kierownictwu Internatu Zespołu Szkół Ekonomicznych w Tczewie.

,,Czy dieta też leczy?”

25 lutego w sali konferencyjnej internatu Zespołu Szkół Ekonomicznych w Tczewie nie można było znaleźć wolnego miejsca, a wszystko za sprawą spotkania, które organizowała Wiesława Quella Prezes Fundacji dla Tczewa. Temat prelekcji: „Czy dieta leczy”potwierdza filozofię zdrowego funkcjonowania człowieka dr. Ewy Dąbrowskiej . Pani Klaudia Brzywcy dietetyk kliniczny, która poprowadziła spotkanie stanowczo potwierdza tę dewizę. Jednakże dieta nie zawsze może pomagać, jeśli nie sięgniemy po najnowsze badania. Okazuje się, że musimy uważać przede wszystkim na to, co i jak jemy. Świadomy sposób odżywiania i zastąpienie produktów wysoko przetworzonych naturalnymi to klucz do zdrowia. Należy zwrócić uwagę na to jakie produkty kupujemy w sklepach. Konieczne jest odwiedzanie sklepów ze zdrową żywnością. Według najnowszych informacji np. fruktoza może zaszkodzić naszemu organizmowi a nie pomóc, tak jak uważało się dotychczas. Te i inne informacje znajdziecie Państwo na stronie fundacji www.fundacjadlatczewa.pl

CZY DIETA TEŻ LECZY- konspekt – PDF

Powyższy link, prowadzi do miejsca w którym można zobaczyć  konspekt z spotkania które  odbyło się 25 lutego.

Fundacja dla Tczewa zaprasza na kolejne spotkania z cyklu „ Wszystko dla zdrowia” w ramach programu profilaktyki zdrowotnej dofinansowanego przez Gminę Miejską Tczew.

TEMATY NASTĘPNYCH SPOTKAŃ

z p. Klaudią Brzywcy  – dietetyk kliniczny

1. MARZEC: Kiedy zbuntują się hormony…( skąd biorą się zaburze nia pracy tarczycy, czy dieta ma na nią wpływ), Tajemnice suplementów diety, Fast food- czyli jak szybko zrujnować sobie zdrowie.
  1. KWIECIEŃ: Modne diety czyli FAB-diety ( czym grozi ich stosowanie?), Bezglutenowe szaleństwo- czyli nie taki gluten straszny, Z sekretnika dietetyka – część I garść słodkich przepisów
  1. MAJ: Co to jest zakwaszenie organizmu? problem zdrowotny czy chwyt marketingowy?, Zdrowe tłuszcze, Z sekretnika dietetyka- część II wytrawnie i wybornie.
  1. CZERWIEC: Witamina ,,D” bogactwo jakie niesie nam lato, Kontrowersyjne głodówki, Podsumowanie :)

Jeśli chcesz wiedzieć więcej, już w marcu  zapraszamy do sali konferencyjnej Internatu Zespołu Szkół Ekonomicznych w Tczewie przy ul. Gdańskiej 17 A o godzinie 17.00.

Nie może Cię zabraknąć!

oraz media: TeTka; tcz.pl; Gazeta Tczewska;  Kurier Tczewski

Fundacja dla Tczewa zaprasza na spotkania z cyklu „ Wszystko dla zdrowia”w ramach programu profilaktyki zdrowotnej dofinansowanego przez Gminę Miejską Tczew.

Jaki wpływ na nasze zdrowie ma właściwa dieta? Znacznie większy niż nam się wydaje! Czy możemy leczyć się samą dietą i jak zrobić to rozsądnie? Jakie są najświeższe informacje ze świata dietetyki? Jak ograniczyć ilość spożywanych leków i jak dokonywać świadomych wyborów podczas zakupów. Zamiast zastanawiać się nad kolejną dietą cud dowiedz się jak odżywiać się rozsądnie odnajdziesz własny przepis na zdrowie! Będziesz zaskoczony jak bardzo to zmieni Twoje życie. Chcemy ofiarować Ci garść rzetelnych i sprawdzonych informacji całkowicie BEZPŁATNIE. Fundacja dla Tczewa zaprasza na cykl spotkań z dietetykiem klinicznym Klaudią Brzywcy na których odpowiemy na Twoje pytania dotyczące zdrowego odżywiania.

Zapraszamy już w środę 25 lutego 2015 r do sali konferencyjnej Internatu Zespołu Szkół Ekonomicznych w Tczewie przy ul. Gdańskiej 17 A o godzinie 17.00.

Tematy prelekcji:

• ,,Czy dieta też leczy?”
  • ,,SUPERFOODS żywność o cudownych właściwościach”
  • ,,Fruktoza wcale nie zdrowy cukier”

Nie może Cię zabraknąć!

oraz media: TeTka; tcz. pl;  Gazeta Tczewska;  Kurier Tczewski

================================================================

Zapraszamy

W co drugi poniedziałek

każdego miesiąca o godz. 16: 00

na zajęcia plastyczne

w budynku Domu Organizacji Pozarządowych

pl. Św. Grzegorza 5, pok. 114

oraz

na gimnastykę w każdy czwartek  godz. 17.15.  sala ZSE

(ul. Gdańska 17, w Tczewie).

======================================================================

Rozpoczynamy projekt profilaktyki zdrowotnej pt. „Wszystko dla zdrowia „ dofinansowany przez Gminę Miejską Tczew w ramach którego, odbędą się ciekawe spotkania w cyklu wykładów na temat ratowania zdrowia poprzez odpowiedni styl odżywiania.

WITAMY W 2015 ROKU!

W Nowym Roku pomyślności

zdrowia i samych dobrych dni

życzy

Prezes Fundacji dla Tczewa

Wiesława Quella

=================================================================================================================================================

Zapraszamy na spotkanie noworoczne

Klubu Kobiet Aktywnych Fundacji dla Tczewa.

W dniu 28 stycznia 2015 o godz. 17.00

w sali konferencyjnej Internatu ZSE (1 piętro)

ul. Gdańska 17 A.

Wstęp (składkowe).

/W programie kawa, ciasto własnego wypieku, śpiewy i tańce/.

Kontakt tel. 795 294 008 lub 601 976 857