Fundacja dla Tczewa realizuje program w zakresie profilaktyki zdrowotnej wspólnie z Powiatem Tczewskim.

W dniu 20 marca Panie z Klubu Kobiet Aktywnych wzięły udział w spotkaniu z dietetykiem, mgr Katarzyną Pałubicką, z poradni Mój dietetyk w Tczewie. Celem warsztatów było zaprezentowanie zasad zdrowego odżywiania się oraz praktycznych wskazówek dotyczących komponowania zdrowego jadłospisu. Uczestniczki spotkania zgodziły się ze stwierdzeniem, że pożywienie może być naszym lekarstwem, dlatego w trakcie wykładu pojawiało się sporo pytań dotyczących zdrowotności m. in. jajek, ciemnego pieczywa czy masła. Szczególny nacisk kładziono na urozmaicenie diety. W naszym codziennym menu powinny znajdować się produkty z wszystkich poziomów piramidy zdrowego żywienia: produkty zbożowe i ziemniaki, warzywa, owoce, produkty białkowe (mięso, ryby, jaja, nasiona roślin strączkowych), nabiał, oleje roślinne. W małej ilości można sięgać również po słodkości, najlepiej ich zdrowsze wersje. Na zakończenie spotkania Panie miały możliwość zważenia się na analizatorze składu ciała, dzięki któremu poznały zawartość tkanki tłuszczowej, masy mięśniowej oraz nawodnienie swojego organizmu.
Po spotkaniu odbyły się zajęcia muzyczne.

Fundacja zaprasza wszystkie panie zainteresowane programem o zgłaszanie się pod nr tel. 601976857 795294008

100_1668

100_1670